Versoepeling urencriterium als gevolg van coronacrisis.

Gepubliceerd op 20-11-2020

Voor een aantal aftrekposten van de Belastingdienst dien je als ondernemer te voldoen aan het urencriterium. Denk aan de zelfstandigenaftrek, de oudedagsreserve en de meewerkaftrek. Dit betekend dat je als ondernemer minimaal 1.225 uren per jaar aan je onderneming moet besteden, en dit ook kan aantonen.

Urencriterium tijdens corona

Door de coronacrisis kan het zijn dat je als zelfstandig ondernemer hier in 2020 niet aan gaat voldoen. Dit betekend dat je van de eerder genoemde aftrekposten geen gebruik zou kunnen maken.

Uitzonderingen op urencriterium

Om dit risico te beperken heeft de Belastingdienst een uitzondering gecreëerd op het gebruikelijke 1.225 urencriterium. In de periode van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 mag je als ondernemer aangeven dat je 24 uur per week met je onderneming bezig bent geweest. Ook als je dat in werkelijkheid niet hebt gedaan. Voor ondernemers die (deels)arbeidsongeschikt zijn geldt dat je mag aangegeven dat je in deze periode 16 uur per week aan je onderneming hebt besteed. Ondernemers die (deels)arbeidsongeschikt zijn moeten doorgaans voldoen aan een urencriterium van 800 uren per jaar. Voor seizoensgebonden ondernemers waarvan het hoogseizoen normaalgesproken in de periode van 1 maart tot 1 oktober valt geldt de regeling dat je uit mag gaan van de uren van dezelfde periode uit 2019.

Op deze manier hoopt de Belastingdienst dat zo min mogelijk zelfstandig ondernemers een of meerdere aftrekposten mislopen in deze, voor veel ondernemers, toch al moeilijke tijden.

Probeer gratis